A.LUGRINA (Lemania) NEGYEDÜTŐ

Eredeti számlap, eredeti gyári mutatók és egy csodás antik zenélő szerkezet egyedi acél lengőfüles óratokban. Röviden így lehetne jellemezni ezt a nem mindennapi órát, azonban az általunk készített csodák megérdemlik a részletes bemutatást:

Már többször olvashattátok az óraleírásainkban a LUGRIN (Lemania) rövid gyártótörténetét. Ha valaki esetleg lemaradt róla: Az 1884-ben alapított LEMANIA volt az egyik legjelentősebb összetett szerkezet gyártó, korábbi nevén A. LUGRIN & Cie., majd LUGRIN SA. A gyárat A.LUGRIN néven Alfred Lugrin alapította, aki a LeCoultre óragyártónál tanult. 1930-ig a gyár neve Lugrin SA, ettől kezdve Lemania Watch Co. név alatt folytatta munkáját. 1932-ben a Lemania, az OMEGA és a TISSOT egyesülését követően a Lemania gyártotta az említett vállalatok számára az összetett szerkezetű órákat egészen a svájci mechanikus óragyártás összeomlását jelentő 1970-es évekig. 

A képeken egy hibátlan eredeti arab indexes tűzizománc óraszámlappal és eredeti XIV. Lajos stílusú mutatókészlettel készült beépítést láthattok. A számlap alatti szerkezete egy komlikációt rejt magában, nevezetesen elzenéli az időt (negyedütő - quarter repetater).

Az órában egy mechanikus kézihúzós LUGRIN/LEMANIA cal 20''' hunter óraszerkezet található. Az óra beazonosítása már önmagában egy több órás kutatómunka eredménye, de annak pontos gyártási évét nem tudjuk meghatározni, nagyságrendileg 1895-1905 közé tehető.

Ez a zsebórabeépítés az óráktól elvárt alap funkciókon (óra, perc és másodperc kijelzés) túl "ütés" funkcióval rendelkezik.

Az ütő funkció üzembe helyezése szabvány szerint nyomógomb benyomásával vagy egy tolókart elhúzásával történhet. Ezt az órát egy egyedi készítésű tolókaros megoldással láttuk el.

Ha úgy tetszik zenélő óráról van szól, csak annyi különbséggel, hogy ez a típus a pontos időt zenéli el és nem pedig egy zeneművet. A negyedütő órák az egész órákat és azt követő már eltelt negyedeket, míg a percütő órák az egész órákat és azt követő már eltelt negyedeket és a negyedeket követően eltelét perceket is ütik (a képeken látható óra egy NEGYEDÜTŐ).

Számtalan alkalommal kérdezték a hasonló órákat csodáló érdeklődők, hogy mégis miért volt szükség ütős órákra. A válasz igen egyszerű: az ütős órák többsége a századforduló környékén készül amikor nem volt elterjedt a kontinensen az elektromos áram használata a lakóházakban, így sötétben csak tűzgyújtást követően lehetett leolvasni a pontos időt a számlapokról, míg az ütős órák "elzenélték" a pontos időt.

Az óraszerkezet frissen szervizelt, tesztel, pontos (napi 60 másodpercen belüli eltéréssel), szépen teszi a dolgát.

Az óra tolókarját kék díszítő kővel láttuk el ami remekül illik a kék óraszíjhoz. Szerintünk az összehatás magáért beszél.

A zsebóra szerkezet nagy mérete miatt félő volt, hogy nem használhattuk a megszokott acél óratokjainkat, azonban a tok magasságának megtoldásával sikerült megoldani a beépítést a már megszokott acél lengőfüles óratokba. Az óra tokjának elő- és hátlapja egyaránt üveg felületű, tehát a szerkezet mozgása az üveg lapon keresztül mindig látható.

Az óra átmérője -korona nélkül- 49 mm.  

Az óra teljesen új és hordatlan bőr óraszíjjal, Convertic TANÚSÍTVÁNNYAL és ajándék DÍSZDOBOZZAL várja új tulajdonosát.

Az órára 2 hónapos garanciát vállalunk.

Ára: 630.000,- Ft