WEILL & Co. PERCÜTŐ

Egy beépítés ami az egyébként is ritka ütős órák között is duplán ritkának számít. Az óra minden porcikájában eredeti, ugyanakkor teljesen egyedi és percre pontosan "elzenéli" a pontos időt (bemutató videó a leírás végén, kéretik hanggal megtekinteni):

Egy kis óratörténélem: A bajorországi származású vállalt alapító, Louis Weill hosszú ideig foglalkozott órák importjával Svájcból, azonban az óragyártói tevékenységével összefüggésben ellentmondásos információk állnak rendelkezésre. Az 1871-es londoni népszámlálás szerint 27 évesen albérlőként élt egy brixtoni házban két másik német férfival, foglalkozása „tőzsdeügynök” volt. Az 1881-es népszámlálás során Weil foglalkozásánál már „óragyártó és importőr” szerepelt. A Weill & Co. 1891. októberi, Watchmaker, Jeweller and Silversmith lapban megjelent hirdetése azt írja, hogy a Weill & Co. vállalatot 1863-ban alapították, ami nagyjából akkor lehet, amikor Louis Weill Angliába érkezett, ami viszont ellentmond a 1871-es londoni népszámlálás során nyilvántartásba vett „tőzsdeügynöki” munkájával. 1874/1875 körül Weill partnerségre lépett Henry Harburggal, Weill & Harburg néven folytatta a tevékenységét. 1890. április 12-én feloszlott a Weill & Harburg társaság és az alapító Weill & Co. néven folytatta a munkát. 

A Weill & Co. két legismertebb terméke a "The Ascot" és a "The Winner" összetett szerkezetű órák voltak. 2004-ben a Chrisite's New York egy percütős öröknaptáras  chrono (közismertebb nevén Grande Complication) zsebórát adott el holdfázis kijelzéssel 9000 GBP áron (ami a mai árfolyamon körülbelül 4.000.000,- Ft). A Weill & Co. 1896. június 24-én a 111 Hatton Garden EC4 címre költözött. A képeken látható percütő óra szerkezetében ez a jelölés is megtalálható. Louis Weill visszavonulása után a Weill & Co-t Arthur Mayer és Weill egyik unokaöccse, Leo Weill folytatta. A cég nevét később Arthur Mayer & L. Weillre változtatták. Louis Weill 1916-ban nyugdíjba vonult, és 1919. április 18-án, 76 évesen halt meg, így hagyott hátra egy 99 524 GBP 16s 3d. értékű birtokot, amely akkoriban hatalmas összeg volt.

A képeken egy hibátlan eredeti tűzizománc óraszámlappal és eredeti mutatókészlettel és egy remek állapotú unikális óraszerkezetből készült percütős (minute repeater) beépítést láthatunk.

Az órában egy mechanikus kézihúzós 1896-1899 között gyártott óraszerkezet található amin a WEILL & Co Hatton Garden London jelölés látható. Sorozatszáma: 2458.

Ez a zsebórabeépítés az óráktól elvárt alap funkciókon (óra, perc és másodperc kijelzés) túl "ütés" funkcióval rendelkezik.

Mindez annyit jelent, hogy az óra a tok oldalán lévő tolókar elhúzását és visszaengdéyét követően hangvillái és kalapácsai segítségével elüti a pontos időt a számunkra. Ha úgy tetszik zenélő óráról van szól, csak annyi különbséggel, hogy ez a típus a pontos időt zenéli el. A percütő órák az egész órákat és azt követő már eltelt negyedeket, és a negyedeket követően eltelt perceket is ütik.

Számtalan alkalommal kérdezték a hasonló órákat csodáló érdeklődők, hogy mégis miért volt szükség ütős órákra. A válasz igen egyszerű: az ütős órák többsége a századforduló környékén készül amikor nem volt elterjedt a kontinensen az elektromos áram használata a lakóházakban, így sötétben csak tűzgyújtást követően lehetett leolvasni a pontos időt a számlapokról, míg az ütős órák "elzenélték" a pontos időt.

Az óraszerkezet frissen szervizelt, tesztel, pontos (napi 60 másodpercen belüli eltéréssel), szépen teszi a dolgát.

A zsebóra szerkezet egy acél lengőfüles óratokba került átépítésre. Az óra tokjának elő- és hátlapja egyaránt üveg felületű, tehát a szerkezet mozgása az üveg lapon keresztül mindig látható.  

Az óra átmérője -korona nélkül- 49 mm.  

Az óra teljesen új és hordatlan bőr óraszíjjal, Convertic TANÚSÍTVÁNNYAL és ajándék díszdobozzal várja új tulajdonosát.

Az órára 2 hónapos garanciát vállalunk.

Ára: 980.000,- Ft